Jorma Ollila ja hänen johtamansa maabrändivaltuuskunta esittää, että Suomi profiloituisi maailman ongelmien ratkaisijana, jonka erikoisaloja ovat toimivuus, luonto ja koulutus, mm Suomen vesistöt pitäisi saada juomakelpoisiksi vuoteen 2030 mennessä.
Neuvottelukyky, kyky tarjota puhdasta vettä ja ruokaa sekä hyvä opetus ja opettajat ovat Suomen vahvuuksia. Valtuuskunnan puheenjohtaja Jorma Ollila sanoo, että suomalaiset erottaa muista kansakunnista tietty ratkaisukeskeinen tapa toimia.
Onko Keski-Pohjanmaalla omaa brändiä? Kun seuraa tapahtumia tämän maakunnan ulkopuolelta, sitä ei ole. Ei ole edes Keski-Pohjanmaata. Pohjanmaa, Pohjois-Pohjanmaa ja Etelä-Pohjanmaa kyllä tunnetaan ja tunnistetaan, Keski-Pohjanmaa sulautuu täydellisesti johonkin näistä.
Satuin olemaan työmatkalla Helsingissä samaan aikaan kun keskipohjalaisuutta esiteltiin tuomiokirkon aukiolla. Taksissa lentokentälle kuuntelin paikallisradiota, jossa tästä tapahtumasta kerrottiin. Reportteri sujuvasti kertoi Pohjanmaan esittelevän itseään sinä päivänä Helsingissä. Hetken kuluttua selostaja alkoi epäröidä lähetyksessä ääneen, että olikohan se nyt Pohjanmaan ja pienen pohdinnan jälkeen totesi, että kyllä varmaankin kyseessä oli Etelä-Pohjanmaa. Ei myöskään ole harvinaista, että kertoessani olevani Kokkolasta, ensimmäinen kysymys on: ”Missä on Kokkola? ja kun olen asettanut Kokkolan Suomen kartalle, seuraava kysymys on ”Vieläkö teillä ne metsät kuolee?
Elikkä se siitä Keski-Pohjanmaan brändistä. Onko meillä sitten jotain sellaista, jonka pohjalta brändiä voitaisiin rakentaa? Olen asunut kymmenen vuotta ulkomailla ja on ollut kaksi asiaa Keski-Pohjanmaalta, jotka ovat nousseet ulkomailla yli uutiskynnyksen. Ne ovat olleet Kaustisen kansanmusiikkijuhlat ja Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Harva orkesteri vetää salin täyteen Oslossa kriittisen norjalaisyleisön edessä, kuten kävi kamarimusiikkiorkesterille, kun he aikoinaan saivat Pohjoismaiden musiikkipalkinnon ja konsertoivat Oslossa.
Nyt kuitenkin Kaustisen kansanmusiikkijuhlia ollaan ajamassa alas ja kamarimusiikkiorkesteri ei mielestäni täällä ole koskaan saanut sitä arvostusta, jonka se ansaitsisi. Viime vuodet olen ollut tehtävissä jossa olen saanut seurata alueen yrityselämää aitiopaikalta. Silmiinpistävää tämän alueen yrityksille on kansainvälisyys. Se on luonnollinen osa yritysten toimintakulttuuria ja huomattavasti pitemmällä ja laajempaa kuin monessa muussa maakunnassa.
Kaksikielisyys on ollut yksi avaintekijä. Tätä ei tietenkään osata hyödyntää, koska kaksikielisyys on ollut rajoja aiheuttava, ei rajoja yhdistävä tekijä. Keski-Pohjanmaa on pieni maakunta ja itsenäisenä säilymisen ehto on omaleimaisuus, brändi, joka erottaa meidät muista maakunnista. Onko tarpeenkaan rakentaa alueen omaa identiteettiä, löytyykö siihen yhteistä tahtoa, vai olisiko edullisempaa liittyä johonkin näistä muista Pohjanmaista ja tunnustautua puukkojunkkariksi tai Oulun it-nörtiksi?
Juhani Kuusilehto
Juhani Kuusilehto